Kulturkalaset

Nationella minoriteter på Kulturkalaset 

Under Göteborgs kulturkalas 2015 samverkar Trajosko Drom med övriga minoritetsgrupper och Göteborgs Stad om programläggning för gemensamma och egna evenemang.  Föreningen står som arrangör och administratör för den romska minoritetens aktiviteter i samverkan med Judiska församlingen, Kulturgruppen för resandefolket och Sverigefinska distriktet.

Några av programpunkterna:

Romany School Orchestra - orkesterledare Samir Mehmed och elever från Bergsjöskolan

Maestro Samir Mehmed är akademiker, artist och multiinstrumentalist. Han har tagit magisterexamen på Fakulteten för Musik & Konsert i Skopje i Makedonien och arbetat som pedagog och professor i musik med barn och vuxna i mer än 20 år. I Skopje och Europa är han känd för sin Romany School Orchestra och sin speciella metod för inlärning, och i tävlingar för orkester i Skopje vann han många gånger första plats med sin Romany School Orchestra. På repertoaren står bland annat romsk balkanmusik.

Tid & plats: Onsdag 12 augusti klockan 12 – 13, Stora Teatern-området Milleniumplatsen


Svarta Safirer - originell musik från Balkan

Svarta Safirer bildades 1996 i Göteborg av romska musiker från området Suto Orizari, en stor romsk förort i Skopje – Makedonien. Gruppen spelar romsk musik från Balkan, på akustiska instrument, så som deras familjer gjort i hundratals år. I musiken hör man influenser som kommit från Indien, över Turkiet och Balkan till Grekland, Ryssland och Andalusien, Spanien. Svarta Safirer blandar flera romska musikstilar i en egen mix.

Tid & plats: Onsdag 12 augusti klockan 19 – 20, Stora Teatern-området Milleniumplatsen


Bengt Pohjanens dikter läses på minoritetspråken - jiddisch, romani, meänkieli och svenska 

Språkligt experiment med den tornedalske författaren Bengt Pohjanens dikter. Staffan Böös, Föreningen Jiddischkultur och Jean Hessel, Språkrådet, har översatt till jiddisch; Ajten Berlafa från Trajosko Drom har översatt och läser på romani chib; Tom Shulevitz, Judiska församlingen, läser på svenska och Erik Kuoksu egna verk på meänkieli.

Tid & plats: Fredag 14 augusti klockan 14 – 15, Stadsbiblioteket Trappscenen


Finansiär

Göteborgs Stad – Kultur

Göteborgs Stad Kultur 

Gilla Trajosko Drom på Facebook!