Kulturkalaset

Nationella minoriteter på Kulturkalaset 

Under Göteborgs kulturkalas 2016 samverkar Trajosko Drom med övriga minoritetsgrupper och Göteborgs Stad om programläggning för gemensamma och egna evenemang. Föreningen står som arrangör och administratör för den romska minoritetens aktiviteter i samverkan med Judiska församlingen, Kulturgruppen för resandefolket och Sverigefinska distriktet.

Några av programpunkterna:


TNTTNT

Brännande budskap från förorten med romska rapduon TNT

Romska rapduon TNT från Bergsjön signades som 16-åringar av Ken Rings label Masa Music förra året och hade då redan stor popularitet bland unga i Göteborgs förorter genom sina energiska livespelningar och YouTube. Med låtar som ”Utanförskap” och ”Främling” beskriver killarna sin förort som en källa till inspiration, på både gott och ont. De pratar om en sammanhållning som format dem samt det faktum att de var tvungna att bli vuxna snabbt. Trots att musiken ofta är melodisk, glad och dansant finns det en djupare underton. Romernas situation i Europa idag är mycket svår, strukturell rasism, ekonomisk utsatthet och mängder av fördomar är vardag. Genom att förmedla både glädje och allvar på samma gång vill TNT göra upp med fördomarna dem tvingats utstå sedan barnsben och visa Sverige vilka dem verkligen är.

Tid & plats: Onsdag 17 augusti kl. 12.00-12.30, Stora Teatern-området - Lilla Cirkustältet


Romani VojaRomani Voja

Välkommen på en färgsprakande romsk fest med sång & dans 

Välkommen på Romani Voja - Romsk fest! En eggande upplevelse av läckra sång- och dansnummer från olika romska grupper. Trajosko Drom bjuder på den eldiga Serbijankadansen från Ryssland/Polen och Nuri från Svarta Safirer bjuder upp till förförisk balkandans!

Tid & plats: Onsdag 17 augusti kl. 18.00-18.30, Stora Teatern-området - Lilla Cirkustältet


Svenska romer berättar sin egen historia

Svenska romer berättar sin egen historia

Ta del av fascinerande och tidigare ohörda delar av Sveriges historia

Svenska romer har levt i landet över 500 år men utan att ha fått berätta historien ur sitt eget perspektiv. Ta chansen att höra äldre romer berätta om sina egna och familjens livserfarenheter och få en mer varierad bild av Sverige från en grupp som tvingats resa land och rike runt i århundraden. Hur är det att växa upp på en cirkus? Hur var bemötandet från olika samhällsskikt och landsändar? Hur har detta präglat romerna idag och vad kan vi göra för att ge alla medborgare samma möjligheter?

Tid & plats: Fredag 19 augusti kl. 12.00-12.45, Stadsbiblioteket, Trappscenen


Gypsies Are Found Near Heaven

Färgstark historisk film om romskt lägerliv med efterföljande panelsamtal

Det här färgstarka och sensuella melodramat är fullt av musik och dans och är en romantisk skildring av romskt lägerliv i Central- och Östeuropa för hundra år sedan. Löst baserad på berättelser av Maxim Gorkij berättar filmen om den ödesdigra kärleken mellan den vackra och rebelliska Rada och den stilige hästtjuven Zobar. Filmen är också känd under namn som "The Gypsy Camp Goes to Heaven" eller ”Queen of the Gypsies”, regisserades av Emil Loteanu och var den mest sedda filen i Sovjet 1976. Efter filmen samtalar vi om den bild filmen ger av romskt liv, och det ges möjlighet att ställa frågor till vår romska panel.

Tid & plats: Söndag 21 augusti kl. 14.30-17.00, Göteborgs Stadsmuseum, Wallenstamsalen

 


Finansiär

Göteborgs Stad – Kultur

Göteborgs Stad Kultur 

Gilla Trajosko Drom på Facebook!